Sömninga vinterlovsfredag

Barnen har lov fortfarande. Mina pojkar är här över natten eftersom deras pappa jobbar eftermiddag. Tur man kan hjälpas åt, det är bra att ha goda medföräldrar. Lillan är på förskolan och föräldrarna i detta hushåll jobbar på. Fast hemifrån idag båda två. Så kan vi hjälpas åt att få storpojkarna ur sängarna och får till och med en kopp förmiddagskaffe ihop. Sweet.

Påminner mig och kanske någon annan om att en familj kan se ut på många olika sätt. Barn får man inte bara genom att träffa en pappa (om man är mamma) tycka lite extra mycket om varandra och kramas på ett speciellt sätt. Men inte förrän man först 1) skaffat villa 2) volvo 3) hund. Som Katarina Janouch skriver i sin bok "Så blev jag till". Så kan föräldrar få hjälp av doktorer, springa på varandra i en gatukorsning eller få barn när de blir kära i någon som redan har det. En annan fantastisk barnbok om att få barn är "Vems bebis" Av Stina Wirsén. Där kommer bebisen med den moderna storken, ett flygplan. En bok som varmt rekommenderas för de yngre barnen. Jag tänker att den nybildade familjen är mer mångfacetterad än kärnfamiljsformen. Med det finns utmaningar förstås men också fördelar. Fler vuxna som delar ansvaret för barnen och bidrar med något som bara just de kan som rolemodel, vad gäller värderingar och fostran. Ordet Vårdnadshavare signalerar ett juridiskt ansvar, men ansvar har också de som "bara" är föräldrar. Några av dessa ansvarsområden finns beskrivet i lagar. Exempelvis som det står i föräldrabalken så är en person underhållsskyldig för ett barn om den är gift med eller har barn med barnets vårdnadshavare. Men jag tycker det handlar om sunt förnuft och viljan att vara delaktig i ansvaret och vilja ett barns bästa.
 
En familj kan alltså se ut på många sätt. Vad händer om samhället inte godkänner viktiga medföräldrar. Om barnen behöver hålla hårt på bilden av "en mamma och en pappa" som föräldraenheten. När verkligheten inte ser ut så. Det är kränkande. I en och samma famillj kan syskon dessutom ha flera olika "föräldraenheter" som står för deras omsorgs och uppfostrans utgångspunkt. De är ändå syskon och deras liv är ändå ETT. Om inte de vuxna tvingar barnen att dela upp det i småbitar. För vad händer med barnens stolthet, integritet och tankar om sig själva och sin vardag då?
 
Det var allt för denna gång.
Ha det gott
/Anette
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0