Hur det kan se ut

Såhär kan en planering se ut. I verkligheten står det förstås de vuxnas namn och inte "etiketter". Det fiungerar för oss. Barnen har var sin egen kolumn, så man kan föra in deras aktiviteter. Föräldrarna likaså, av samma skäl. Barnen kan om de vill alltså hålla koll på vad syskon och föräldrar är och ibland gör. Det blir lätt att föreslå byten. I detta fall finns "bara" fyra barn i familjen.


Att fira semester och jul...

Hur hör denna fråga hit, kan man undra? Fira jul- ok det är ju snart inför dörren. Men semester? Det fantastiska med att leva i en nybildad familj är att man ofta blir så många fler. Det är berikande. Man får lära känna nya mönster och tankegångar som man inte själv varit med att skapa. Familjekulturer möts. Från att vara en eller tvåbarns förälder kanske man blir fyra eller fembarnsförälder. Det händer då några ganska viktiga saker, vad gäller rekreationstid.

1) man kan inte fortsätta att "curla" eller städa efter sina barn. Helt enkelt för att tiden inte räcker till. Om man ska plocka efter precis alla och ställa upp allas skor, går tid som kunde användas till att vara tillsammans och bygga relationer. (så ser jag på det)
2) i en stor familj måste alla inkluderas och alla hjälpas åt. Eftersom alla är lika mycket värda. Till och med bonusföräldrarna. Ansvars och rättighetsfrågor kommer på tapeten på ett helt nytt sätt. Därför tror jag barn från bonusfamiljer blir fantastiska samhällsmedborgare såsmåningom. De möter livet utanför familjen så mycket snabbare än barn i vanliga kärnfamiljer. Det spelar roll vad man gör och hur man gör det.
3) man måste ha lååååång framförhållning för att ro iland jular och semestrar. Det är inte bara internt i familjen som man behöver prata om var och när man åker, utan det ska passa med de andra hemmen. Barnen ska individuellt få en bra och väl avvägd sommar. Med rekreation och stimulans.Familjen ska få gemensamma uppelvelser och "teambuilding" om man så vill. Det kostar helt plötsligt otroligt mycket mer och det är långt ifrån alla resmål som har möjlighet att inhysa sju personer i samma lägenhet.

Vi laddar för att åtminstone en gång under barnens uppväxt ta dem på en klassisk charter. Därför har vi börjat spara i god tid. Ett superhett tips till alla er med stora familjer är: utnyttja möjligheten att uppleva olika miljöer i vårt vackra land. Vi har de senaste åren packat familjens stora buss och hyrt ett hus någonstans i Sverige. Där vi ryms, kan hålla undan all smutstvätt (för det ryms inte hur mycket packning so mhellst) och där vi kan göra spännande och intressanta utflykter.

Vi planerar ett år i taget. För familjen. Familjeplanering har fått en ny innebörd. Vi för statistik över var barnen är i termer av dagar och olika högtider. Principen är att de behöver få tilllgång till alla sina föräldrar och att det ska vara "lika" i tid. Tills den dagen de själva börjar vara mogna att välja. Alltså sitter vi med ett fiffigt excel dokument. Redan nu vet vi var den vecka vi kan fira semester nästa år ligger. Vi hade redan i mars bestämt hur barnen skulle vara över jul och nyår detta år. Det gjorde att vi kunde boka en bra och prisvärd stuga i tid. Annars hade vi inte haft en chans.

Dagens tips till alla er familjeplanerare är Stugknuten.com Eller om ni vill till resten av europa eller norge novasol.se . Dessa hus är alltså privatpersoner som hyr ut och man kan själv välja vilken storlek, pris och standard man är ute efter. Om någon har fler bra tips på hur man gör en bra semester med en stor familj, så kommentera gärna!




Rosor till Unikum :)

Jag såg idag att Unikum svarat på frågorna om systemet. Det tycks som om bollen ska tillbaka till kommunen. Unikum självt är byggt för att kunna stödja barnet oc hdärmed kan också alla vuxna som behövs få tillgång. Det var glädjande att läsa. Jag undrar om någon av er som läser bloggen har haft liknande problem.

Arbetet fortsätter alltså på hemmaplan
Men ikväll är det fredag och dags att ladda batterierna och vara tillsammans.
Jag önskar med detta er en härlig helg!

Om Unikum och föräldraskap

För en vecka sedan sände jag ett mejl till Unikum själva för att se hur de svarar på problemen som finns med verktyget för styvfamiljen. Men de verkar inte vara intresserade av att svara. Skolan däremot ser och erkänner utvecklingsområdet och försöker komma tillrätta med problemet. Vad kommunen tänker och vill är inte något jag vet något om. Rosor till skolan alltså, som lyssnar in och tar in. Som funderar på hur DE vill ha det. Men ris till Unikum och ån så länge kommunen. Ni ser mejlet till Unikum nedan.

Hej!
Vi är en välfungerande bonusfamilj som är vana internetanvändare. Jag och min man arbetar dessutom inom skolan så vi har lätt att förstå de funktioner skolan har användning av och hur viktigt det är att dela info om barnet. Unikum verkar vara ett mycket bra verktyg på flera sätt. Men på flera grundläggande sätt ställer Unikum till det ordentligt.

Vi som är styvföräldrar kan inte få tillgång till Unikum- trots att de båda andra vårdnadshavarna önskar det. Det innebär att ert system stänger ute en mycket viktig förälder från att kunna stödja och hjälpa det gemensamma barnet. Särskilt kännbart blir detta när exempelvis jag är bortrest och min man inte kommer åt den information som skolan skickar via Unikum. Jag eller barnens pappa ska då hålla koll och mejla honom, vilket känns orilmligt byråkratiskt.

Min man är dessutom rektor i kommunen, detta innebär att när någon kommenterar ett blogginlägg som han gjort i egenskap av sin yrkesutövning så kommer ett meddelande till hans personliga mejl om detta. Det omvända vore givetvis inte bättre- att allt som rör vårt barn skulle hamna i hans jobbmejl

Detta problem kunde lösas på ett ganska enkelt sätt, så vitt jag ser det.
Man skulle kunna registrera två mejladresser- och ha två identiteter, på samma inloggning

Ert system bygger på den förutfattade meningen att bonusföräldrar inte är viktiga för sina barn och att det ska vara så svårt att få vårdnadshavare att godkänna bonusföräldern att det inte ens finns som alternativ. I själva verket kan det vara så att även om man inte har så lätt att kommunicera, värnar man barnets bästa och uppskattar de övriga föräldrarnas intresse oc h omsorg för det egna barnet.

I vårt fall skulle alla föräldrars möjlighet att komma in på Unikum för alla familjens barn helt enkelt leda till att båda hemmen och alla föräldrar fick samma info samtidigt. Det är mycket smidigt och underlättar de gemensamma samtalen och omsorgen om barnet.

Så jag undrar hur ni ser på detta stora problem och vad ni tänker göra åt det?

Vänliga hälsningar
Anette Bagger

RSS 2.0