Idag går det sakta...

Tålamod, tålamod...Jag blir så trött ibland. Sedan påminner jag mig om att det aldrig någonstans finns underhållsfria relationer. Inte ens i en kärnfamilj. Kanske är det fantasin om kärnfamiljens beständighet och därmed tron på att relationer inte behöver omsorg- som gör att styvfamiljerna är så många. Man måste bry sig om människor, prata om vad som är och inte är, vad man vill och inte vill, vad man menar och inte menar. Visserligen blir samtalen ibland om andra saker i en styvfamilj. Den ena föräldern känner sig till exempel oftare överkörd och utelämnad, till och med som en främling i sitt eget hem. Barnen kan undra om de är inräknade och vad som gäller. Det är då man behöver se varandra i ögonen (sigsjälv också för den delen) och ta reda på vad det handlar om. Ibland tycker man bara olika, ibland krockar familjekulturer, ibland har man glömt bort att det inte är en familj det handlar om. Utan en människa.

Jag ser dig
Jag hör dig och lyssnar också!
Jag respekterar dig


:(

Nu har jag fått svar. Skolledningen på skolan svarar att man fattat ett beslut på förvaltningsnivå om att utestänga styvföräldrar. Så nu känner jag mig lite ledsen och uppgiven.

Det innebär att lärarna måste vara noga med att alltid maila - när information om bad, utflykter, konserter, friluftsdagar går ut. Inför och efter utvecklingssamtal måste de skriva ut på papper eller scanna in och maila.

Jag har nu ställt frågan- vad är motivet till att utestänga en bonusförälder? Det måste ju finnas ett argument för varför man inte tycker det är viktigt att denna vuxna ska vara delaktig i barnens utveckling.
Vi vet om en styvförälder i kommunen som fått Unikum inloggning....I det fallet är den biologiska pappan död. Är det vad som krävs? - är det homogenitets / mamma + pappa normen som är bakgrunden till beslutet?  Det ska vara en av varje...Min man har levt med mina barn sedan fem år. För den yngste innebär det att han haft sin styvpappa mer än halva sitt liv. Sedan säger kommunen att han inte är "legitim"...

Ja, jag blir både sårad och ledsen...


Tick, tack....

Tiden går. Alla föräldrar i familjen har fortfarande inte tillgång till den information som skolan skickar ut. För att kort sammanfatta så har skolan bestämt sig för att föra ut all info via Unikum, ett dokumentatinssystem de använder. Eftersom styvpappan i familjen också är rektor kan han inte dela med sig av sitt lösenord så att jag ser vad som händer med äldsta sonen. För då skulle han släppa på skretessen för hela området han arbetar i och det går inte för sig. Dessutom tycker jag inte man ska dela lösenord med varandra även om man kan. Varje person borde kunna få en användare. De yngre två pojkarna går på en annan skola och där ställer sig skolledningen förstående till problemet. Klart att alla vuxna i familjen behöver få info om lediga dagar, läxor, prov, utflykter och annat...

Unikum som verktyg tillåter att man lägger in den man vill. Det är rektor som beslutar om vem som ska släppas in. I vårt fall är alla vårdnadshavare rörande eniga om att vi vill att alla föräldrar i familjen ska få info. Tänk själva om en av oss reser- och den som är hemma inte nås av viktig information om barnet. Förutom att vi alla är intresserade och vill kunna stödja våra barn i deras lärade och vardag.

Vi har alltså nu efter en termin skcikat en formell ansökan till skolorna, med vårdnadshavarnas underskrifter om att få behörighet för styvföräldern. Vi har fått svaret av äldsta pojkens skola att "de inte släpper in styvföräldrar, det har beslutats på högre ort"....jahaja....Vi får se vad de yngre pojkarnas skola svarar.

Så länge tänker jag se till att fråga någon skoljurist. Det verkar inte rimligt att skolan bestämmer vem som ska få information om barnen emot vårdnadshavarnas vilja. Det mesta de sänder ut är dessutom offentliga handlingar.

Det som händer nu är en sak: om JAG i egenskap av styvmamma ska få info om min styvsons vardag- så får jag helt enkelt begära ut alla handlingar- i enighet med offentlighetsprincipen. Det blir mer pappersarbete för dem. Men då är jag åtminstone med på "tåget"

Fortsättning följer....
Må solen gå upp över väderkvarnarna som bara slåss och slåss snart....!

RSS 2.0