Money talks..

Visst är det intressant att då det kommer till att samhället ska betala ut pengar, för att en familj ska ha försörjning. Då finns ett ställningstagande kring vad en styvförälder kan och får och vad som skiljer det från en vårdnadshavare.
 
"Du kan vara hemma för vårda pojkvännens dotter förutsatt att ni bor tillsammans. Enligt reglerna för tillfällig föräldrapenning jämställs du med en familjehemsförälder, adoptivföräldrar eller en annan person som har den rättsliga vårdnaden om ett barn."

"Däremot kan du inte företräda flickan i en roll som vårdnadshavare. Du kan alltså inte vara hennes legala företrädare när viktiga och och ingripande beslut ska fattas, till exempel när det gäller skolgång och sjukvård. Du kan utgöra ett stöd för pappan i dessa sammanhang, men får inte agera i hans ställe. "
 
 
Det är förenligt med vad som står i föräldrabalk, skollag, läroplan och barnkonvention. Vilket känns bra.
 
Försäkringskassan har också information om sådant som kan vara bra att tänka på om föräldrar skiljer sig. Men någon länk om vad som kan vara bra att tänka på om man börjar leva med någon som redan har barn, finns inte. Vilket är synd. Å ena sidan finns en mängd "skiljsmässo och styvfamiljsböcker" av olika slag, ofta skrivna utifrån egna upplevelser och kusnkaper. Det är väldigt berikande att lära av andras process. Å andra sidan finns det frågor kring juridik, rättigheter och skyldigheter i samhället som kanske bättre kunde belysas av kunniga inom olika områden. Exempelvis, skola, försäkringskassa, socialtjänst, hälso och sjukvård mm.
 
 
Stjärnfamiljsformen är inte särskilt ny. Om myndigheter och tjänstemän som finns till för barn fick tänka igenom och hade en gemensam tolkning och användining av begrepp och styrdokument i den verksamhet de ansvarar för, är jag övertygad om att livet skulle bli lättare för många. Både de tjänstemän som nu istället får stå med en subjektiv och ganska personlig bedömning i sin myndighetsutövning samt de barn och föräldrar som lever i stjärnfamilj.  För att familjernas arbete med att lägga ett familjepussel underlättas och för att tjänstemän i onödan inte ska diskriminera utan istället bli kompetenta att möta även familjemedlemmar vars konstruktion inte ser ut som kärnfamiljen. 
 
 
Tips: kolla in Familjerätt på nätet eller Lawline, där ni kan ställa enklare juridiska frågor utan kostnad. 
 
 
Allt väl önskar jag er, såhär mitt i veckan.
/Anette B
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0