Men vad säger barnen....?

Igår runt middagsbordet dök det upp en diskussion om artikeln om lokaltidningen om hur vi vill att föräldrarna i familjen ska få insyn i barnens skolgång. De skrattade åt svaret vi fått av skolförvaltningen. Det är för att skydda barnens integritet och trygghet, som vi bara släpper in vårdnadshavare. Som om våra egna barn skulle klänna sig hotade av oss föräldrar. Barnen skrattade alltså och lade till en kommentar:
 
Varför frågar de inte bara barnen vad de tycker?
 
Ja, det kan man undra. Det är barn som är tillräckligt stora att kunna säga hur de vill ha det. Förutom att deras vårdnadshavare ju faktiskt är helt eniga om vad deras bästa är i denna fråga.
 
MIn slutsats? Styv-förälder är ett ord som härrör från stympad, berövad eller ofullständig (Wikipedia). Jag har också sett ordet onaturlig i samband med ordet styv-förälder.
Min tolkning? Barnet har en förälder som inte har juridiska rättig- och skyldigheter i den utsträckning som en vårdnadshavare. De juridiska rättig- och skyldigheterna är stympade och därmed är inte föräldrarollen fullständig i juridisk mening. Detta kan vi vara överens om vad vi än har för värdegrund och regleras i föräldrabalken. Men den som är gift med eller har barn med någons förälder är också underhållsskyldig för denna någon, så helt utan juridiska skyldigheter är denne inte.
 
Hur ord används och förstås är viktigt eftersom det speglar normen, diskurser och värden som råder och upprätthålls. Därför stannar jag en stund vid ordets betydelse och gör en reflektion:
Jag menar att barnet blir berövad något i de fall barnet själv och familjen  definierat relationen som en "normal" barn-förälderrelation. Naturlig är ett ord som också förekommer i förklaringen av ordet, d v s en styv-förälder är inte det naturliga. Naturlig är i sin tur ett ord som kan kopplas till dimensionen naturlig - onaturlig såsom någon som inte är biologiskt, normalt eller önskvärt.
 
För mig leder detta till nya frågor.
  • Är det önskvärt att de föräldrar som en familj består av, enligt familjens definition, diskvalificeras av samhället?
  • Behövs det kanske för att upprätthålla det som betraktas som naturligt och kanske också biologiskt i superstrukturen som normen runt kärnfamiljen består av?
  • Vad innebär det för vinster och förluster för samhället?
  • Vilka är vinsterna och förlusterna för barnet?
Är det samhällets eller barnets intressen och rättigheter som borde tillgodoses?
 
Kanske är det tänkt att det är som med en trasig bil att vara styvförälder.
Den kan vara fin att titta på, men man tar sig ingenstans med den.
Men, då tycker jag vi tar och lagar den...faktiskt. Resurser ska användas, inte gå till spillo.
 
Ständigt frågande, ständigt nyfiken
med önskan om en skön söndag och bra start på veckan
/A

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0