Gott nytt år!

Här är det inte mycket som händer. Jag har nu försökt framföra mina synpunkter ytterligare en gång till förvaltningschefen. Svaret går ut på ungefär att det är upp till vårdnadshavare att informera styvförälder, men att de fortfarande utreder frågan och att det finns andra kommuner som gör likadant. Kommunen har heller ingen klagomålshantering, så jag har ingenstans att vända mig med det jag tycker inte fungerar.

Såhär såg mina frågor ut:

Eftersom du inte kan berätta hur klagomålshantering handhas så lämnar jag hörmed ett klagomål till dig som ytterst ansvarig- så att du kan utreda om ni verkligen har goda rutiner vad gäller samarbete med hemmen kring barns utveckling och vardag.

Ni använder Unikum inte bara för att dokumentera utan också kommunicera. Det kan mycket väl hända att jag är på tjänsteresa en vecka utan internet, i dessa fall kan jag alltså inte informera. Det är dessutom så i en familj där föräldrar samarbetar att man kompletterar varandra. Någon är bra på att kolla bedömningarna, en annan på att hålla koll på tider och händelser. Det en kommun gör med ert förfarande är att ni i förlängningen underkänner en familjs konstellation och önskan att samarbeta med skolan. I vardagen försvårar ni för föräldrarna att tillsammans vara ett gott stöd för de gemensamma barnen. Ni utestänger styvföräldrar och ändå är styvfamiljsformen kanske den vanligaste i dessa dagar.

Skolan tycker ju själv att det är mycket som ska dokumenteras och kommuniceras. Så mycket att ni behöver ett datasystem för att hålla koll på allt och bevara det. Det är inte möjligt att ge mer än en ytlig skrapning av det som rör barnen om man ska berätta om allt verbalt. Därför är det bättre att alla föräldrar själva kan läsa. Som exempel kan nämnas att ett av våra barn har flera gånger tagit upp något som stått i Unikum om skolarbetet och velat få styvförälderns uppfattning och stöd. Vi fick då svara att skolan inte delar info med denna förälder, vilket förvånade barnet i fråga. För honom är styvföräldern en förälder. Det går inte att redogöra för alla planer och dokumentationer kring barnen i alla ämnen och tro att styvföräldern ska komma ihåg alla detaljer!

Direkta frågor jag har är: tycker skolkommunen inte att en styvföräldern ska ha mer än ytlig info om familjens barns lärande, utveckling och vardag och varför i så fall? Vad har ni för motiv till att utestänga styvföräldrar mot vårdnadshavares uttryckliga vilja? På vilket sätt kan ni ge föräldrar information om barnens utveckling och vardag?

Nu har kommunen två veckor på sig att svara enligt förvaltningslagen. Sedan låter jag skolinspektionen ta över. Det finns många styvbarn i Sverige som har intresserade föräldrar av olika slag. Ska de få vara ett stöd eller inte?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0